Stress maakt deel uit van ieders leven. Wanneer het echter intens en continu is, kan het ons uitputten en verzwakken tot het punt dat het een zo vitaal orgaan als het hart aantast. Eén studie concentreerde zich op dit belangrijke onderwerp. Update!

Niemand blijft gespaard van stress, maar sommige mensen, zelfs degenen zonder eerdere gezondheidsproblemen, kunnen, wanneer ze worden blootgesteld aan lange, aanhoudende periodes van intense stress, de prijs betalen met hun hartgezondheid. Dit wordt bevestigd door een studie onder leiding van cardioloog Randy Cohen, van het Mount Sinai Hospital Center en St. Luke’s, Roosevelt, in New York City.

De oorzaken kunnen talrijk zijn: een zeer veeleisende baan , economische problemen, moeilijke gezinssituaties zoals een scheiding of echtscheiding, het voorzien in de behoeften van een chronisch zieke… Hoge stressniveaus kunnen, als ze niet worden bestreden en verlicht, de gezondheid in gevaar brengen . fysiek en psychisch zijn van de persoon die eraan lijdt. Het kan zelfs leiden tot wat bekend staat als een burn-out, een giftige combinatie van uitputting, prikkelbaarheid en demoralisatie.

Deze vitale uitputting is niet zomaar een vermoeidheid. Dit is een continu gevoel van vermoeidheid dat zelfs na een goede nachtrust en rust niet wordt verlicht. Op de lange termijn begint de persoon prikkelbaar en gedemoraliseerd te worden. En hier begint het gevaar, aangezien de studieresultaten onthulden dat vitale uitputting de kans op het ontwikkelen van een hartaandoening met 36 procent verhoogt, waardoor het op één lijn komt met andere risicofactoren voor de gezondheid van het hart, zoals depressie en angst.

Tijdens de studie bestudeerden Dr. Cohen en zijn collega’s de relatie tussen vitale uitputting en eerste hartziekte, waarbij ze de resultaten van 11 eerdere studies beoordeelden en gegevens verzamelden van ongeveer 60.000 mensen zonder hartziekte. De onderzoeken duurden gemiddeld zes en een half jaar.

Rekening houdend met andere risicofactoren, concludeerden de onderzoekers dat vitale uitputting het risico van een gezond persoon op het ontwikkelen van hartaandoeningen met een derde verhoogt. Deze bevindingen, die werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association in november, worden nog steeds als voorlopig beschouwd totdat ze in een collegiaal getoetst tijdschrift worden gepubliceerd, maar voegen nog steeds toe aan het bestaande bewijs dat stress en vermoeidheid samenzweren tegen de gezondheid van het hart.

Ten eerste kan uitputting veroorzaakt door stress de niveaus van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol en neurotransmitters zoals serotonine beïnvloeden. Deze hormonen kunnen op hun beurt het immuunsysteem van de persoon verstoren door ontstekingen in het lichaam te veroorzaken. Maar daarnaast voelen mensen die lijden aan intense stress die tot uitputting leidt, meer geneigd om negatieve gezondheidsgewoonten aan te nemen, zoals roken, alcoholmisbruik of het eten van ongewenst voedsel, als methoden om met de stress van het dagelijks leven om te gaan. .

Het tegengif bestaat volgens experts juist uit het nemen van maatregelen om het stressniveau te verminderen, zoals yoga en meditatie . Hieraan moet een gezond dieet worden toegevoegd, evenals regelmatige lichaamsbeweging om een ​​duurzaam niveau van energie te garanderen.

De resultaten van het onderzoek moeten ook dienen als een wake-up call voor gezondheidswerkers, zodat ze bij de jaarlijkse controles van hun patiënten, naast het evalueren van glucosewaarden, cholesterol of bloeddruk, ook de levensstijl van hun patiënten onderzoeken. de patiënt met als doel die gevallen op te sporen waarin stress een risicofactor kan zijn voor de gezondheid van het hart.

Als u een extreme situatie doormaakt en u merkt dat u aan de grens van uw krachten zit, zoek dan professionele hulp om het op te lossen, inclusief een bezoek aan uw arts voor een algemene controle, geef manieren aan om stress onder controle te houden en u kunt uzelf beschermen , in de tijd , uw gezondheid en uw leven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here