De Russische autoriteiten stonden het Britse Shell toe om 94,8 miljard roebel over te maken voor een aandeel in het Sakhalin-2-project en mochten dit geld terugtrekken uit de Russische Federatie. Novatek wordt de koper van het aandeel. De autoriteiten wilden het betalingsbedrag verlagen, omdat ze de oliegigant ervan verdachten schade aan Sakhalin-2 te hebben toegebracht, maar Novatek bood aan om de tekortkomingen te dekken van de aan Shell verschuldigde dividenden uit deelname aan het project voor 2021, die ze in 2021 niet ontving. vol. Novatek lobbyt voor toestemming om uit te betalen om zichzelf te beschermen en geen beschuldigingen van vermeende diefstal uit te lokken, aldus experts die door het bedrijf zijn geïnterviewd.

Het hoofd van Novatek, Leonid Mikhelson, suggereerde dat Vladimir Poetin toestond dat Shell geld van de verkoop van zijn belang in Sakhalin-2 (het Britse aandeel in het project was 27,5%) overmaakte naar zijn buitenlandse rekening. Novatek gaat de nieuwe eigenaar worden, die daarover al een aanvraag heeft ingediend bij de overheid, schrijft Kommersant .

Het verzoek van Novatek om de Britse oliegigant het geld te laten ontvangen, is bedoeld om “de risico’s voor operaties en de export van koolwaterstoffen uit het project tot een minimum te beperken”. Poetin vond het een goed idee, aangezien op het visum staat “Ik ga akkoord” op de brief van Michelson. Novatek gaf geen commentaar op de situatie.

Volgens de regels voor de herstructurering van het project in de zomer van 2022 moesten alle deelnemers binnen een maand een pakket documenten indienen om een ​​aandeel in de LLC te ontvangen. Gebeurt dit niet, dan verkopen de Russische autoriteiten het aandeel en maken de opbrengst over naar een rekening type “C” in de Russische Federatie (voor niet-ingezetenen).

Het geld op de rekening bleef bevroren totdat de autoriteiten de schade hadden vastgesteld die het bedrijf uit het aandeel had aangericht aan het project en de Russische economie. Daarna werd deze schade van de type “C” -rekening gehaald en werd het saldo overgemaakt naar het vertrokken bedrijf, legt Mikhail Turukalov, algemeen directeur van het bureau Commodity Markets Analytics , uit .

Sakhalin-2 is een project voor de ontwikkeling van de velden Piltun-Astokhskoye en Lunskoye op het Sakhalin-plateau, dat sinds 1994 wordt uitgevoerd in het kader van een productiedelingsovereenkomst. Afgelopen zomer ondertekende Poetin een decreet volgens welke de Russische LLC Sakhalin Energy de projectexploitant werd in plaats van Sakhalin Energy geregistreerd in Bermuda.

Aanvankelijk waren de aandeelhouders van het project Gazprom (50%), Shell (27,5%), het Japanse Mitsui (12,5%) en Mitsubishi (10%). De nettowinst van Sakhalin Energy onder IFRS bedroeg in 2022 $4 miljard, de omzet $9,6 miljard.

Mitsui en Mitsubishi stemden in met de wijziging van het rechtsgebied en besloten de aandelen te behouden. Shell trok zich terug uit het project en schreef de boekwaarde van zijn belang van $ 1,6 miljard af.

De regering heeft het aandeel van Shell in het project gewaardeerd op 94,8 miljard roebel, wat vergelijkbaar is met de eigen schatting van het bedrijf. Tegelijkertijd is Novatek van mening dat de door de auditors geconstateerde tekortkomingen “in de normale gang van zaken kunnen worden geëlimineerd” van Sakhalin-2. Om ze weg te werken, kun je de Sakhalin-2-dividenden voor 2021 gebruiken die naar het aandeel van het Britse bedrijf vallen, die er niet volledig aan zijn uitbetaald, meent Novatek. Afgelopen april beweerde Shell 165 miljoen dollar aan dividenden te hebben ontvangen van het project voor 2021, terwijl er nog 1 miljard dollar onbetaald bleef.

“Het is hun probleem”

Het is merkwaardig dat tegen de achtergrond van een loyaal gebaar van de Russische autoriteiten richting Shell de dollar begon te versterken. Van 28 maart tot 5 april steeg de munt van 76,54 naar 79,51 roebel. Dit zou de Russische Federatie in de kaart kunnen spelen, aangezien Shell gedwongen wordt dollars tegen een hogere prijs in te kopen. Deskundigen die door het bedrijf zijn geïnterviewd, betwijfelen echter dat de Russische roebel kunstmatig is verzwakt.

“Het is geen feit dat bij het betalen het huidige tarief voor de transactie wordt genomen en het is niet helemaal duidelijk wanneer de transactie wordt afgerond. Dit zijn dus nauwelijks verwante verhalen ”, zegt Igor Yushkov, docent aan de Financiële Universiteit onder de regering van de Russische Federatie .
Volgens Vladimir Demidov, een onafhankelijke expert op de grondstoffen- en energiemarkt , heeft Rusland door de prijsstijgingen van de dollar “een beetje gewonnen” in termen van inkomsten uit de transactie, dus het is niet de moeite waard om deze twee gebeurtenissen te koppelen.

Yushkov merkte op dat Novatek toestemming had gevraagd om geld over te maken naar Shell, zodat het Britse bedrijf “later geen claims zou hebben”. De econoom sluit niet uit dat de door de accountants berekende schade gelijk kan zijn aan het bedrag van het aandeel zelf.

Novatek wil een deal sluiten in overeenstemming met alle regels om zichzelf te beschermen en boze claims over zogenaamd “het kopen van gestolen goederen” te voorkomen, verduidelijkt Yushkov. Dat wil zeggen, Novatek wil de situatie presenteren dat het vertrek van Shell “hun probleem en hun onafhankelijke oplossing” is en niet een poging van de Russische autoriteiten om het bedrijf uit het project te persen zonder iets te betalen of oneerlijk te betalen. Zo kan Novatek zich in de rechtbank verdedigen in geval van een onvoorziene situatie.

Tegelijkertijd is toestemming om geld op te nemen vanuit politiek oogpunt niet het meest wenselijke scenario voor de samenleving. “Sommigen willen harder optreden tegen buitenlanders: “Shell wil vertrekken? Vertrekken. Maar je krijgt er geen cent voor.” Aanvankelijk waren politieke discussies gewoon zo, ‘concludeerde hij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here